Doğada faaliyet yapanlar için temel öneriler


Doğada kaybolmalar ve ölümler arttı..Pandemi dolayısı ile insanların kendilerini doğaya atması, kaybolmaları ve ölümleri daha da arttıracaktır.

Doğada faaliyet yapanlar için, çoğu herkesce bilinen, malesef  azı uygulanan, temel önerileri listeledim. Sizler de önerilerinizi ekleyebilir ve paylaşabilirsiniz..Bir kişiye bile faydamız olabilse kârdır..

1 - Kendini ve limitlerini bil, buna göre faaliyetini planla

2 - Wikiloc, 4umaps benzeri bir program kullanmanız, cep telefonu çekmese bile kaybolmanızı önler, yıllık  10$ ücreti var..Bu programlar ile masa başında rota planlayabilir, yada daha önceden yürünmüş ve yüklenmiş rotaları ( Likya yolu vs) takip edebilir yada kendiniz yürüyerek rota kaydeder, gerekirse kendi izinizden başlangıç noktasına dönersiniz..Telefon şebeke çekmese bile , önceden yüklenilen haritalar ile, telefonun gpsi üzerinden, gece yada siste yolunuzu bulursunuz, yani kaybolmazsınız..

3 - Tek başına doğa , yüksek risk içerir muhakkak eğitim ve önlem alınız. Kendine güven riski daha da arttırır . Mümkünse 3, değil ise 2 kişi olun, tek başına yürüyecek iseniz,  gereken tecrübe, bilgi, kondisyon ve ekipmana sahip olun.

4 - Gideceğiniz rotayı muhakkak başkası ile paylaşın,  keşke Tdf veya başka bir kuruma bildirim yapılsa,  döndüm, bitti , bilgisi 24 saat içinde gelmeyince,  kurumlar otomatik harekete geçse..Ben rotayı yürümeden önce kaydedip, yakınlarım ile paylaşıyorum..

5 - Düdük,  ses alarmı, kafa lambası, pusula, kibrit, çakmak, bivak torbası yada 2x2 m ince branda,  15 m 8 mmlik ip, 2 m 5 mm ip, perlon, sağlam bant, 2 lt su, 1 günlük fazla yiyecek,  kuruyemiş, su filtresi,  powerbank yada güneş paneli, baton bulundurun, hava durumuna uygun giysi giyin, ilave giysileri çantada taşıyın.

Bilekli bot, su geçirmez yağmurluk, uygun çoraplar ve yedek sandalet olmazsa olmaz..Gecelemeli faliyetler icin, çadır, uyku tulumu,  mutfak seti, ocak, faaliyete ve kişi sayısına uygun seçilmelidir.

6- Temel ilk yardım mazemelerinizi ve ilaçlarınızi yanınızda taşıyın .

7 - Hava şartlarını 2-3 kaynaktan teyit edin.  aşırı sıcak,  aşırı soğuk,  fırtına,  şiddetli yağmurdan kaçının

8 - Kaybolduğunuzda panik yapmayın, su yiyecek giysiniz varsa 1-2 gün idare edersiniz. Oturun sakinleyin, düşünün,  hava kararmadan 1 saat önce, geceyi geçirebileceğiniz bir yer  ayarlayın., mümkünse kontrollu ateş yakın.

9- Kaybolduysanız, patikadan ayrılmayın,  açıklık alan bulun, taşlar ile SOS yazın..Ben çocuğuma 2 yaşından itibaren,  patikadan ayrılmamasını tembihledim ve cep telimi(şehir kaybolmaları için) öğrettim, kaybolursan ağaca sarıl seni korur dedim..

10 - Bilmediğiniz dik yerlerden aşağıya inmeye çalışmak , yada tersi yukarı tırmanmak ölümcül olabilir, gerekiyorsa 5 saat yolu geri yürüyün..

11- Eğitim şart..Doğa yürüyüşü,  kamp, ilk yardım, hayatta kalma,  tırmanış..Tek başına doğaya çıkacaksınız bu eğitimleri kulüplerden alın.. UIAA Yaz dağcılığı el kitabı vs okuyun..

12- Böcek, arı sokmalarına karşı ilaç bulundurun, parfüm deodorant vs kullanmayın,akrep ve yılanlardan uzak durun yani çok oturmayın yada oturacaginiz yeri kontrol edin, tek korkacaginiz hayvan ayı, o da sizden korkar ve kaçar normalde.. Dere yataklarında,  vadi, orman içlerinde ses çıkarın, sürekli bağırın, düdük, alarm çalın, sizi duyarsa kaçar ,  ayı saldırılarının %80  i tek başına gezen kişiye olur.. Ayı biber gazı son çare..

13 - Kamp yeri seçimi önemli,  Dere seviyesinden en az 2 m yukarıya kamp atın, Kaz dağlarında 2 çocuk dere yatağında gece çadırda uyurken, gelen sel ile öldü . Taş düşebilecek, heyelan olabilecek dik yamaç, uçurum dibine, kamp yapmayın, kışın çığ  olabilecek yerlere dikkat edin, ateş yakacaksanız kontrollü yakın, söndüğünden emin olun. Binlerce ağaç ve hayvanın ahını almayın. Yerleşim yerlerinden uzak kamp önerilir,  yakın iseniz izin alın.

14 - Doğayı bulduğunuz gibi bırakın,  sadece fotoğrafını çekip, ayak izinizi bırakın , tuvaletinizi su kaynaklarından ve kamp yerinizden en az 50 m,  uzağa yapın ve üzerini taş,  toprak ile örtün,  çöpünüzü yakmayın,  yanınızda taşıyın.

15 - Yiyeceklerinizi kapalı kaplarda,  kilitli poşetlerde taşıyın, yiyecek kokusu, hayvan ve böceği çeker 

16 - Temiz akar su kaynağı bulamaz iseniz, birikinti suları, ya kaynatıp için ya filtre edip için , 50 gr lik su filtreleri var, yada bir bezden süzün, pet şişeye doldurup, 1 saat güneşte bekletin..

17 - Arama kurtarma ekiplerine de, drone (vücut sıcaklığına duyarlı) vs teknolojiyi kullanmalarını öneriyorum,  bizde genelde, iş, naaş arama bulma oluyor. İlk 48 saat çok önemli..


Comments