Muğla ili Fethiye ilçesi Hisarönü (Ovacık) mevkiinden başlayan rota, 509 kilometrelik güzergahın sonunda Antalya ili Geyikbayırı köyünde sona eriyor. Rotayı Antalya’dan başlayıp Fethiye’de bitirebilmek de mümkün.Ancak işaretlemeler rotanın oluşturucusu Kate Clow ve ekibi tarafından batıdan doğuya doğru yapılmış durumda. Rotanın tamamını yürümek için performansa göre 3-4 hafta zaman ayırmak gerekiyor. Kate Clow un kitabı konu ile ilgili yazılı ilk kaynakdır. Altuğ Şenel in http://www.likyayolu.org/ sitesini, Adım Adim Likya Yolu kitabını ve en önemlisi wikiloc datalarını tavsiye ederim.
Likya Yolu geçmiş yıllarda yurt dışında yayınlanan çeşitli dergiler tarafından dünyanın en iyi 10 rotasından biri seçildi.
Yıllardır Likya yolunda yürüyen arkadaşların fotolarını görüyor ve ben de oğlumla yapmalıyım diye planlar yapıyordum. Beni tetikleyen ise 2017 Kasımında gördüğüm aşağıdaki gönderi oldu:
Hazırlıklara başlamak, planlama yapmak, öncelikli rotaları belirlemek, rotayı önce zihinde yürümek ve özümsemek gerekiyor.Evdeki kamp malzemeleri yüksek dağ koşullarına uygun alındığından sağlam ancak ağırdı. Hoş 15-20 senelik malzemelerin ağır olması da normaldi.İlk önce 3.6 kg luk 3 kişilik 25 yıllık Vaude Space2 çadırım yerine, 2 kg luk 2 kişilik Vaude Taurus UL çadırımı alınca gerisi çorap söküğü gibi geldi. Hafif uyku tulumları, hafif sırt çantası,, şişme ve hafif matlar alındı.Hedef, bazı günler 30-35 km kamp yüklü yürüyebilmek için, benim çantamın kamp seti, mutfak seti, yedek giysiler, yiyecek ve su dahil 15 kg olması ve gelişim çağında15 yaşındaki oğlumun çantasının 10 kg olması idi.
En önemli konu ise rotaların GPS verileri idi.Bu konuda Altug Senel in herkese açık wikilocs dataları kurtarıcı oldu. Koordinat bilgilerine http://www.likyayolu.org/ sitesinden erişebilirsiniz. Rota sık yürünen populer yerlerde çok belirgin, ancak az yürünen dağlık bolgelerde nerede ise yok olmuş durumda, bu yüzden GPS koordinatları olmadan rehbersiz girmemek gerekiyor. Rotada yürümek ciddi efor gerektiriyor .Dağlık bölgelerden geçiyor 2.365 m ( Tahtalı Dağı) kadar yükseliyorsunuz. . Görece kolay ve görselliği en yüksek etaplar Ovacık-Faralya-Kabak-Alınca- Yediburunlar-Ge-Bel-Pynia etabı Kaş-Kekova-Demre ve Gelidonya-Adrasan-Olympos-Çıralı-Yanartaş- Ulupınar etabıdır. Her 3 etap da yaklaşık 50 km ve 3 günde pansiyonlarda kalarak kamp yüksüz yürünebilir. Diğer etaplar ise çok daha iyi kondisyon, doğada kamp ve uzun yürüyüş tecrübesi gerektirir.
Likya yolunu oğlum Alp Kaan Şenol ile, 20.01.2018 - 22.4.2019 arasında 15 ayda sömestr, 23 Nisan, 19 Mayıs tatillerinde ve bazen uzun hafta sonlarında yürüdük. İzmit' ten Likya' ya 6 seferde 10.000 km araçlar ile yol yaptık. Tek bir seferde yuruyebilsek , 3 haftada da biterdi. Oğlumla yaptığım en harika etkinlik bu oldu. Likya' da oğlumla beraber olmak, beraber yürümek ve beraber kamp yapmak unutulmaz bir deneyimdi.
Son iki sefere eşim Şule de katılarak hem bize ulaşım desteği verdi hem beraber kamp yerlerinin keyfini yaşadık.Bazı etaplarda beraber yürüdüğümüz Nail Şenkal, Celal Asan ve Murat Balaban' a da teşekkür ediyorum.
Likya yolunu yürümek ve yaşamak ve beni Karadeniz yürüyüş yoluna yöneltti.. Böylece 3 yıl ve 2530 km sürecek büyük bir macera başladı
Seni de oğlunu da yürekten kutlarım. Çok iyi iş çıkarmışsınız. Moda söylemle bundan iyi "Kaliteli zaman" geçirmek olmaz herhalde. Ayaklarınıza sağlık...
ReplyDelete